Наръчникът препоръчва на майките и татковците да не претоварват раниците на децата си

Специално помагало ще напътства родителите на първолаците. То е разработено от Асоциация „Родители” и Министерството на образованието и ще бъде представено официално до началото на учебната година, пише „Монитор”.

Още по темата

 

Първокласниците да лягат не по-късно от 21:00 ч., за да получават необходимата им доза сън за възстановяване и растеж, гласи една от препоръките в наръчника. „Ранното лягане на децата е проблем, за който споделят много родители”, коментира председателката на асоциацията Цвета Брестничка. По думите й то е много важно за първокласниците, които в момента израстват физически и интелектуално. Затова е добре родителите да намерят ненасилствен начин да научат децата си да си лягат в 21 часа.

 

35 хил. наръчника за първокласници ще бъдат раздадени на родителите на най-малките ученици. За целта обаче те трябва да заявят желание да получат помагалото по имейл до Асоциация „Родители”.

 

То съдържа и други важни препоръки за майките и татковците, например за това как да намалят тежестта на ученическите раници. Според съветите на здравните експерти ученическата чанта не трябва да е по-тежка от 15% от теглото на детето.

 

Близо 64 хил. деца се очаква да прекрачат прага на училището на 15 септември. Те ще се обучават в 3 250 паралелки.