929 зрелостници са се отказали от възможността да положат задължителния изпит

2973 младежи са се явили на задължителната матура по български език и литература, показват данните Министерството на образованието. 

 

Право за явяване са получили 3902 ученици, тоест 929 зрелостници са се отказали от възможността да положат задължителния за завършване на средно образование изпит.

 

Явилите се писаха по стихотворението на Христо Смирненски "Цветарка“, а темата бе озаглавена "Дебне каменният град". Зрелостниците можеха да избират между две възможности – да пишат есе или интепретативно съчинение върху творбата, която авторът е написал през 1922 г. Успешното представяне носи на зрелостниците максимум 30 точки.


Изпитният вариант и верните отговори ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката след 14.00 часа.

 

151 училища в цялата страна бяха определени за провеждане на зрелостния изпит. В две от тях е трябвало да се яви по един зрелостник. Но тъй като до 8 часа допуснатите до матура не са се явили, там изпитът е бил прекратен и зрелостен изпит по български език и литература днес се провежда в 149 училища.