Снимка: Shutterstock
Учени са изследвали 140 жени с диагноза рак на гърдата от 1-2 степет
Соевите продукти могат да ускорят разпространението на раковите клетки, констатира онкологичният център "Слоън Кетъринг", предаде БГНЕС.
Изследването е направено на 140 жени с рак на гърдата. При тях наскоро е била поставена диагнозата за рак на гърдата от 1-2 степен, две седмици по-късно им е била назначена мастектомия или лумпектомия.
50% от жените приемали соевия белтък генистеин, а останалите - плацебо, разказва "Дейли мейл". Курсът продължавал от 7 до 30 дни преди операцията за отстраняване на раковите тумори.
Учените сравнили канцерогенните образци преди и след операцията. Оказало се, че в проучваните тъкани е имало различия в разпространението на гените, свързани с растежа на клетките. Пагубните процеси се наблюдават у жените, които са консумирали соя. Това доказва, че соевите продукти са способни да ускоряват разпространението и развитието на рака.
Дали може да бъде спрян този процес засега не може да се каже.