„Червеният динамит” бе решен да си отмъсти

Дания взе реванш от Армения и стартира с успех в група „Ай" на европейските квалификации.

 

„Червеният динамит” бе решен да си отмъсти с онова ужасяващо поражение отново в Копенхаген с 0:4 от арменците в квалификациите за Мондиал 2014, но изглеждаше така, сякаш домакините пак ще имат много проблеми срещу непримиримия си опонент. След нуловото първо полувреме на „Паркен”, в началото на второто Херних Мхитарян получи достатъчно пространство на границата на наказателното поле и с прекрасен изстрел звездата на гостите не остави шансове на Каспер Шмайхел.

 

Четврът час по-късно обаче отбраната на Армения не се намеси добре при пратена от тъч топка в наказателното поле и отново с удар от дистанция Пиер-Емил Хойберг възстанови равенството.

 

Томас Каленберг се появи в игра вместо Уилямс Квист и именно нападателят на Брьондби завърши пълния обрат. Никлас Бендтнер центрира великолепно отляво и Каленберг с глава преодоля стража на арменците Роман Березовский, за да остави всичките точки при домакините.

 

Изненадата бе налице в Будапеща, където Унгария загуби с 1:2 от Северна Ирландия в първия двубой от група „Еф”.

 

Четвърт час преди края на двубоя нулевото реми все още властваше и нищо не предвещаваше драматичната развръзка на „Групама Арена”. Домакините помислиха, че са на правия път към победата, когато Балаж Джудац центрира от корнер, а Тамаш Пришкин бе най-добре пласиран, за да даде аванс на унгарците.

 

Найъл МакГин, който се появи в игра в средата на второто полувреме, заменяйки Джейми Уорд обаче изравни на празна врата след много лоши действия в защита на „маджарите” и прекрасен пас на Кайл Лафърти. Шокираните унгарци свъркаха фатално отново в 88-мата минута, когато обаче ролите бяха разменени – МакГин асистира на Лафърти, който се пребори на самата голлиния, за да донесе първия успех на островитяните в официална среща от повече от година насам.

 

Безкрайно интересно бе и в Тбилиси, където вдъхновен от Ейдън МакГийди, Ейре постигна драматичен успех срещу Грузия отново с 2:1 в група „Ди”.

 

В 24-ата минута двама съотборници от Евертън комбинираха – Джейми МакКарти изведе Ейдън МакГийди в празно пространство в наказателното поле и с чудесен изстрел крилото откри резултата.

 

Още преди почивката обаче Торнике Окриашвили върна паритета със страхотен диагонален изстрел извън пеналтерията.

 

И когато изглеждаше, че и двата отбора са се примирили с равенството, МакГийди донесе голямата радост за гостите с великолепен техничен удар от границата на наказателното поле.