Най-сериозно е положението в 16 училища и две детски градини в областта

Седмица преди 15 септември - спешно се търсят близо 200 учители. Търсят се и училищни възпитатели, както и преподаватели в детските градини.  Всичко това в област Велико Търново. 

 

Най-сериозно е положението в 16 училища и две детски градини в областта. Повечето от тях обаче са в селата, където традиционно учители и възпитатели се търсят буквално до първия учебен ден. От образователния инспекторат в старата столица са категорични, че не става дума за криза, а за тенденция от последните години. 

 

Според кандидат–педагозите причината за свободните места е ниското заплащане, особено на възпитателите и условията в отдалечените селски училища, до които учителите често пътуват на свои разноски. 

 

Най-много са свободните места за учители по английски, български език и литература и дори по физическо. Най-трудно пък се намират преподаватели по биология и химия, тъй като там изискванията са за висше образоване с две специалности. 

 

Въпреки уверенията от образователния инспекторат, че годината ще започне без никакви сътресения в учителските колективи, остава неясно как това ще стане, когато последните събеседвания и назначения са насрочени за 12 септември, тоест, един работен ден преди началото на новата учебна година.