Вижте как може да съчетаете полезното с приятното

Ако се чудите, какво може да ви се случи тази събота и неделя, по-долу следват няколко предложения:
 
„Спомени от непознатия дом: София” е фотографската изложба, която не трябва да пропускате. Снимките, които са включени в нея са дело на бежанци и търсещи закрила лица в София, пристигнали от Сирия, Афганистан, Ирак, Иран и Палестина. Кадрите са заснети в последната една година и са запечатали лица и моменти от техния нов живот тук.
 
„Спомени от непознатия дом: София” не е хроника на бежанския живот, а носи в себе си идеята за миналото – близко и преносимо в джобовете на несъразмерно голямото сако; но също така и елемента на бъдещето и неспирното движение, което ще превърне срещата със София в мимолетен спомен. Как изглежда домът през очите на бежанеца? И припознаваме ли тази „бежанска” София като споделено битие? Изложбата може да бъде посетена до 14 септември 2014 г. в галерия „Ластици” (София, ул. „Герлово” 13).
 
Перловската река попада във фокуса на шестото издание на проекта „Реката в светлина”. То ще се опита да провокира гражданската активност и да я канализира към локални проблеми от голямо значение. Събитието ще премине под надслов „българското народно творчество” и ще бъде разделено на три части:
 
- Изложба на орнаменти от автентични български шевици на моста на Перловската река между бул. „Христо и Евлоги Георгиеви“, бул. „Мадрид“ и бул. „Янко Сакъзов“ 
- Почистване на коритото на Перловската река  - от 11 ч. на 13-и септември
- Вечерна културна програма от 20 ч. на 13-и септември, която, по думите на организаторите, ще озари реката със светлина и ще я огласи с музика и автентични народни танци. По коритото на реката ще бъдат запалени стотици свещи, които ще огреят почистеното пространство, а огнено шоу ще внесе обредност и тайнственост, като събере всички очи към танца на светлината. 
 
„Реката в светлина“ е важно събитие, защото в неговата основа стои една идея, която колкото повече хора осъзнаят, толкова по-добре, а именно - самоинициативността е важна за развитието на мястото, в което живеем, както и за обществото, към което принадлежим. 
 
Суинг като за последно това лято ще има отново в съботния 13-и септември зад сградата на Народната библиотека. Почитателите на винтидж културата са добре дошли на пикника на The Smugglers Collective. От 15 ч. нататък бъдете готови за най-доброто от суинг, джаз, рок-ен-рол, рокабили и дуу-уоп музиката, ефектни ретро прически и щандове с ретро аксесоари, бижута и дрехи.
 
Пробвали ли сте някога въздушна йога? Ако не сте, ще имате тази възможност в неделя, 14-и септември. На голямата поляна вдясно от главния вход на Южния парк откъм бул. „Витоша” ще ви очакват привлектелни люлки и йога инструктори, които ще ви предложат забавление, интересен опит и различно общуване. Началният час е обявен за 10.00 ч., но и да закъснеете – не се притеснявайте, няма да ви върнат. Заниманията са безплатни.
 
Ако изберете да прекарате уикенда си активно, може да се възползвате от възможността, която предлага един от големите танцови центрове – Derida Dance Center (бул. „Сливница 245”, в близост до метростанция Лъвов мост). Срещу безплатна онлайн регистрация, може да си осигурите безплатен танцов урок по някоя от дисциплините, които центърът предлага. Може да избирате между зумба, пилатес, суинг танци, ирландски танци, съвременен танц, класически балет, кондиционен тренинг, хип хоп и народни танци.
 
Със сигурност уикенд-програмата ви може да бъде допълнена и с други вълнуващи събития и приключения. Необходимо е само да се огледате внимателно! И още нещо - каквото и да изберете да правите – не забравяйте усмивката си!
 
Предложенията подбра за вас: Миалена Халваджийска