Поводът е свързан с отбелязването на 450 години от смъртта на ренесансовия гений

За първи път в България пристигнаха оригинални творби на Микеланджело. Поводът е свързан с отбелязването на 450 години от смъртта на ренесансовия гений.  

 

Изложбата беше официално открита в около 18:00 часа. Тя наистина е уникална по рода си, защото до този момент произведения на Микеланджело Буонароти никога не са показвани пред българската публика.

 

"Малката-голяма" изложба. Така можем да наречем присъствието само на четирите творби на Микеланджело. За първи път толкова ценни оригинали "стъпват" на българска територия.

 

„Много хора, включително и аз, буквално сме преследвани от държави, които искат от нас да им предоставим на заем творби, за да могат те да бъдат показани”, разказва специалистът по изкуството на Микеланджело Пина Раджониери.

 

Експозицията включва етюд на фигури в движение, етюд "Възкръсналият Христос" и етюд на портик. „Само скицата на „Порта Пиа” е от по-късния му период, а останалите  творби са от двайсетте и трийсетте години. Някъде в 1520-та”, допълва Раджониери.

 

Премиерът: Микеланджело е на челната позиция в личната ми класация на велики творциПроизведенията на изкуството идват директно от музея на Микеланджело във Флоренция. „Когато творбите се пренасяха, те бяха ескортирани от добре въоръжена охрана. Цялата операция не беше никак лесна”, допълва експертът

 

Скулптор, художник, архитект и поет. Микеланджело е наричан Титана на титаните на Ренесанса. А въпросът дали си струва да посетим изложбата, според Пина е риторичен. „Той се е превърнал в един универсален творец и когато само се каже неговото име, всичко, което е създал през годините, предизвиква небивал интерес”, категорична бе тя.

 

Експозицията ще остане в бившия царски дворец до 15 декември. В залата, където са изложени рисунките, ще се влиза организирано – на групи от по 25 човека. Специално за изложбата са закупени и най-нов вид лампи с щадяща за скиците "студена светлина". Предвидена е и прожекция на филми, посветени на „Каза Буонароти” – къщата-музей на Микеланджело във Флоренция.