Днес котката Олив е все така игрива, лови птици, жаби и таралежи. Запазила е слуха и зрението си

Със своите 24 години котката Олив претендира за световен рекорд за дълголетие. Предишната рекордьорка Попи, която беше с един месец по-стара, умря през юни, съобщава в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.

 

Собственикът на Олив твърди, че тя е родена през март 1990 г. Той я взел от съсед като малка. Днес тя е все така игрива, лови птици, жаби и таралежи. Запазила е слуха и зрението си. За да бъде признат рекордът от Гинес, собственикът трябва да осигури необходимата документация. 

 

Възрастта на Олив се равнява на 115 човешки години. Според формулата за изчисляването на котешките години първите две се равняват на 25 човешки, а всяка следваща - на четири човешки. За рекорда претендират и други котки, например Пътс от Девън. Собствениците й твърдят, че тя е родена през януари 1989  г., т.е. 14 месеца преди Олив, но нямат документи, с които да го докажат. 

 

През юли стана ясно, че Пинки от Дънстън е на 28 години. Собствениците й имат доказателство, че е родена през юли 1986 г., но още не са се свързали с Гинес. Всичките тези котки обаче трябва още доста да поживеят, за да достигнат рекорда на най-дълголетната котка Крийм Пъф от Остин, Тексас, която умря през август 2005 г. на невероятните 38 години.