„Пепеляшки ООД” е театрален наръчник за (разочаровани) принцеси. И не само.

 
"Жената навлизала все по-навътре в гората и се изгубвала все повече,
тогава започнала да вика Неволята,
вместо Неволята обаче от едно дърво слязла психоложката Colette Dowling
и обяснила на жената, че има комплекс „Пепеляшка" ,
 защото се страхува от собствената си независимост."
 
Пет. Само толкова са възможностите да се позабавлявате, а и да научите не малко от триезичния „театрален наръчник за (разочаровани) принцеси - „Пепеляшки ООД”. Премиерата в София е на 3-и октомври зала „Underground” на ТР „Сфумато”. Следващите дати са 4-и, 7-ми, 8-ми и 9-и октомври. В началото на ноември спектакълът отива в Щутгарт, където отново ще се изиграят само пет представления, след които международният екип ще се разпилее в различни посоки.  
 
„Пепеляшки ООД” е авторски текст на Здрава Каменова и Гергана Димитрова (носители на награда ИКАР за драматургия за спектакъла „Праехидно”). В него закачливо и естествено се преплитат историите на три жени на прага на средната възраст. При създаването на текста са използвани реалните биографии на тримата актьори. Така неочаквано на пръв поглед, но всъщност съвсем логично за спектакъла, те са пресъздадени на сцената от трима мъже: Нейтън Купър, Джероламо Фанчело и Петър Мелтев, под вещата режисура на Гергана Димитрова
 
Пепеляшките имат различни професии и семеен статут, говорят на различни езици, но въпреки това сходствата са далеч повече от разликите. Защото да си жена в съвременното общество не е точно лесно. И не е сигурно дали е по-лесно отколкото е било преди или отколкото ще бъде след време. Пепеляшките мечтаят за онзи Принц, идващ на бял кон и отнасяш всяка достатъчно изстрадала принцеса, в света на безгрижния, щастлив живот. Но какво става, когато Принцът не идва? Или когато разочарова своята принцеса? И не се ли отказват жените доброволно от възможността си да бъдат независими, когато се подчинят на постоянното очакване?  
 
Това са част от питанията, по които разсъждава съвместният проект на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура „36 маймуни” и ТАРТпродъкшън Щутгарт. А възможните отговори са равни поне на броя езици на представлението. Или пък са много повече. Гледайте, водете си бележки и сами преценете.