Отава възнамерява да премахне визите за всички европейски страни


Посланичката на Европейския съюз в Канада Ан-Мари Кунинкс изрази увереност, че скоро ще бъде решен въпросът със задължителните визи за румънски и български граждани, искащи да отидат в Канада, съобщиха канадският вестник "Прес" и канадската телевизия Си Ти Ви нюз, цитирани от БТА.

 

Някои дипломати се страхуват, че Румъния и България могат да блокират ратифицирането на споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз, ако визовият режим за техните граждани не бъде отменен.

 

Посланичката на ЕС заяви, че визовият режим за румънците и за българите не харесва на блока на 28-те и това го е посочила ясно на канадския премиер Стивън Харпър. Според нея е време Канада да отмени тази разпоредба. Говорител на канадското министерство на гражданството и имиграцията е посочил вчера в имейл, че Отава възнамерява да  премахне визите за всички европейски страни. Реми Ларивиер все пак е уточнил, че правителството първо трябва да вземе предвид няколко критерия, по-конкретно социално-икономическия профил на съответната страна, въпросите с имиграцията и националната сигурност и правата на човека.