Още преди да стане известно официално решението, пред ДКЕВР се събраха два протеста

Новите цени на тока вече са факт, след като ДКЕВР потвърди очакваното повишение. Поскъпването на тока с 9.79% предизвика протести, а бюджетът скара работодатели и синдикати със служебното правителство. 
 
Абонатите на ЧЕЗ ще трябва да плащат с близо 10 на сто по-скъпа дневна тарифа. Нощната тарифа за тях ще скочи с 9,8 на сто. Толкова ще е увеличението на дневната тарифа и на абонатите на ЕНЕРГО-ПРО. През нощта токът им ще струва с 9,5 на сто повече. При ЕВН увеличението на дневната тарифа е 9,7 на сто, а на нощната - 9,31 на сто.
 
Още преди да стане известно официално решението, пред сградата на регулатора се събраха два протеста – на „Атака” и на Патриотичния фронт. 
  
Протестът на „Атака” започна с призив за отмяна на увеличението. В сградата на ДКЕВР влезе доскорошният депутат от партията - Димитър Димов, за да настоява председателят на регулатора да излезе пред протестиращите. Светла Тодорова, по думите му, отказала, което предизвика допълнително недоволство и доведе до напрежение. 
 
Вторият протест пред сградата на ДКЕВР събра привърженици на Патриотичния фронт. 
 
Новата цена беше защитена от министъра на икономиката и енергетиката. Мотивите му - финансовото състояние на Националната електрическа компания, както и на целия енергиен сектор, изискват спешно оздравяване
 
Абсолютно необходимо е това увеличение. Говорим с цифри и факти. Става дума за разлика в цените на продаване и изкупуване  от 900 млн. лева. Тези двеста милиона са само една пета от това увеличение”, обясни министър Щонов.
 
Електрорзпределителните дружества вече започнаха засичане на електромерите на потребителите, за да отчетат промяната в цената. От ЧЕЗ подчертаха, че от близо 100 лв. сметка на потребител, те ще получат накрая 68 стотинки. От ЕВН също посочиха, че увеличението няма да увеличи чувствително печалбите им.
 
За да влязат в сила окончателно, цените трябва да бъдат публикувани по закон в официални печатни издания от ДКЕВР, припомнят експерти.
 
Новата цена на тока може да бъде обжалвана в срок от 14 дни пред съда.
 
Повече по темата гледайте във видеото.