Не мога да дам конкретна информация за жертвите, заяви главният секретар на МВР

 „В момента водим наблюдение с технически средства. Издирваме пострадали лица”, заяви пред Нова телевизия главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. 


Попитан за причините за взрива в завода в Горни Лом, той обясни, че експертите смятат, че заради утилизация на мини не може да настъпи такъв взрив, с такава мощност.


 „В крайна сметка цеха го няма”, заяви Светлозар Лазаров. 


 „Не мога да дам конкретна информация за жертвите”, допълни Лазаров.


Той обясни, че районът е отцепен, за да се запази животът и здравето на хората от околните населени места. По думите му се води наблюдение за намиране на пострадали лица. 


 „Очакваме да има жертви, не искам да се ангажирам с конкретна цифра”.


На мястото на взрива все още няма хора от Гражданска защита. Очаква се да влязат 24 часа след последния вторичен взрив, който е бил в 21:40 часа. Според свидетели първият взрив е избухнал малко преди 17:00 часа.  

 

Николай Николов: Няма опасност за населениетоЗа Нова ТВ началникът на „Пожарна безопасност и защита на населението” - Николай Николов, беше категоричен, че опасност за жителите на село Горни Лом не съществува.

 

„Всички от оперативния щаб сме категорични, че опасност няма. Заводът е проектиран така, че при евентуален взрив и при една много тежка ситуация взривът да се насочи нагоре към планината и високо към небето, но не и към населеното място. И при най-тежките предположения, да няма повече от счупени стъкла.”