Филмът разказва за невероятната съдба на британския математик Алън Тюринг

С прожекция на филма за невероятната съдба на британския математик Алън Тюринг "Игра на имитиране" се открива днес 58-мият Лондонски кинофестивал.

 

Тюринг е човекът, който разкрива нацистки кодове през Втората световна война, но е преследван заради хомосексуалността си. Бенедикт Къмбърбач се превъплъщава в образа на Тюринг.

 

Филмът е чакан с голям интерес по-специално от онези, които се борят за реабилитацията на Тюринг, който е смятан и за баща на теоретичната информатика и теорията за изкуствения интелект.  През 1952 г. той обаче е осъден за хомосексуалност и е принуден да се подложи на химическа кастрация. Две години по-късно се самоубива.

 

В рамките на фестивала ще се състои европейската премиера на филма, в който се е снимала и Кийра Найтли. В средата на септември "Игра на имитиране" спечели наградата на публиката на кинофестивала в Торонто, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

 

На фестивала ще бъде показана и биографичната лента "Testament of Youth", вдъхновена от мемоарите на британската писателка Вера Бритън. Те описват живота й през Първата световна война. Младата Вера отхвърля покровителството на родителите си и получава стипендия, за да следва в Оксфорд. Докато се обучава в университета, тя се влюбва, но приятелят й заминава за фронта през Първата световна  война. Тогава Вера изоставя обучението, става медицинска сестра и се сблъсква с ужасите на войната. В рамките на фестивала ще се състои световната премиера на филма. 

 

Американският комик и телевизионен водещ Джон Стюарт ще пристигне в Лондон, за да представи режисьорския си дебют "Розова вода". Става дума за биографичен филм, който описва истинска история, свързана със задържането на канадския  журналист с ирански произход Мазиар Бахари в Иран. Ролята на журналиста се изпълнява от мексиканския актьор Гаел Гарсия Бернал.

 

Брад Пит също ще дойде в Лондон за прожекцията на военния филм "Fury", с който ще бъде закрит фестивалът на 19 октомври. Филмът е заснет във Великобритания. Той проследява историята на петима военни, чийто танк "Fury" води битки в последните дни на Втората световна война.