Десетки гости пристигнаха в селцето, разположено под връх Пирин

Празник на кестена се провежда край Благоевград, съобщи БГНЕС.
 
Петият, пореден празник, провеждащ се в село Брежани, община Симитли е поклон пред природата, дала на миньорското селище безценното богатство кестена. Дърветата, които през последните години боледуват и съхнат, са посадени от дедите и дават плод и до днес.
 
Кестените са емблемата на някогашното миньорско селище. Благодарение на тях то е известно не само в страната, но и в чужбина.
 
Десетки гости пристигнаха в селцето, разположено под връх Пирин, за да опитат традиционните местни ястия. Болшинството от тях са приготвени от кестени, но има и характерните за пиринския край баници, качамак, зелник, пърженица, погачи, кексове, сладки и много други.
 
Леля Катя Лулейска от съседното на Брежани село Ракитна бе приготвила за днешния празник поне десетина ястия. Баници с кестени и тиква, с праз, с яйца и сирене, сладка с ябълки и орехи, варени кестени, цяла кошница с плодове и зеленчуци от градината. Не стига това, но донесе и 13-килограмова диня. Леля Катя е певица и в прочутата певческа група "Брежански баби", приготвила бе традиционната пърженица д пръжки.
 
Италианецът Мауро, който от години живее в миньорското селище, печеше кестени по негова рецепта, помагаше му синът му. Александър Пенчев, кукер от Брежани, но днес облечен в народна носия, мяташе вкусни пържоли на скарата и едновременно с това разклащаше тяло в такт с музиката от естрадата. На трапезите край скарите се вдигаха тостове с ракия и вино.
 
Празникът в Брежани показва и традиционния за района фолклор. В програмата участват танцов ансамбъл и мъжка певческа група "Веселие", женска певческа група и деца от Брежани, фолклорен ансамбъл от Делчево и други изпълнители.