Законът трябва да се промени, за да няма повече аномалии в разпределението на депутатските места, смятат политолози

Задават се нови протести срещу депутатски мандати, дадени на ДПС. След Кюстендил, София и Дупница, Габрово също се вдигна срещу разпределението на мандатите. Оказа се, че ДПС получава едно място и оттам въпреки ниския си резултат. 
 
В Габрово се стягат за протест, след като разбраха, че ДПС влиза с един народен представител от този район, въпреки че партията е на предпоследно място по брой гласове. Те са категорични, че не може депутат да влезе в парламента само с около 400 гласа.
 
Защо се стига до тук - според експерти, ако в нашата избирателна система съществуваше район „чужбина”, то Четин Казак и Александър Методиев, известен като бат Сали, щяха да влязат в парламента от този избирателен район, категорични са експертите. Нашата избирателна система обаче няма район „чужбина”. Затова след изборите се оказва, че партиите получават един брой депутатски места по региони и съвсем различен брой места на национално ниво, заедно с гласовете от чужбина. Така при ГЕРБ вместо 84, местата излизат 90, а при ДПС вместо 38 – 31, посочи говорителят на ЦИК – Цветозар Томов. Тоест от ГЕРБ трябва да бъдат отнети 6 мандата, а на ДПС трябва да бъдат добавени 7. И така по сложна математическа система от ЦИК започват да разместват мандатите между избирателните райони.
 
„Махаме този мандат на ГЕРБ и той отива първо при „Атака”. И „Атака” ще загуби мандата си в Кюстендил и имаме ново разпределение. Мандатът отива в реформаторите. Мандатът на Реформаторския блок отива в Патриотичен фронт”, продължи логиката Цветозар Томов. И така, докато финално депутат от Кюстендил вкарва ДПС. А обяснението – „просто няма избор, няма кой друг да го вземе освен ДПС”, поясни Цветозар Томов. По същата сложна математическа схема ДПС са получили друг мандат в Габрово. 
 
Политолози и експерти са на мнение, че законът трябва да се промени, за да няма повече аномалии в разпределението на депутатските места. 
 
Във връзка с казуса от „Движението за права и свободи” напомнят, че депутати и на други политически сили влизат с малко гласове заради преразпределянето на мандатите, както и че настоящата избирателна система е дело на ГЕРБ и БСП. Официално от партията ще говорят в понеделник. 
 
Повече гледайте във видеото.