Китай ще изпита максимално последиците от глобалното затопляне

Китай, най-големият източник на емисии от парникови газове в света, ще изпита максимално последиците от глобалното затопляне. До 2024 г. повече от половината лета в източната част на страната ще бъдат толкова горещи, колкото през 2013-а, когато бяха регистрирани рекордни горещини и суша, пише БГНЕС.

 

Дори, ако международната общност засили своите действия срещу глобалното затопляне и успее да го задържи на повече или по-малко приемливо равнище, злото вече е пуснато от кутията за най-гъстонаселената и развита част на Китай – източната.

 

През 2013 г. живакът там се качи над 35 градуса по Целзий и се задържа 31 дни. Това бе с 1,1 градуса над средната температура. Девет провинции с половин милиард жители бяха засегнати, преките икономически загуби от сушата достигнаха 9,6 милиарда долара.

 

Рискът такова лято да се случи отново в източната част на Китай се е увеличил с коефициент 60 от началото на 50-те години, твърдят китайски, канадски и американски учени в изследване.

 

Урбанизацията е утежняващ фактор, тъй като мегаполисите създават "острови на горещини". Те затварят в обятията си дневната горещина и тя остава там до следващия ден, като малко по малко вдига показанията на термометрите.

 

"В комбинация с увеличението на населението в тази част на Китай, това явление вероятно ще представлява по-голям риск за здравето на човека, за селското стопанство, за производството на енергия и системите за снабдяване на населението, ако не бъдат взети мерки за по-добро приспособяване", продължават учените.