Извършва се дезинфекция на помещенията, в които са живели заразените животни

Вирусна инфекция е причинила смъртта на 12-те животни, които загинаха в столичния зоопарк. Това показва проверката на Агенцията по безопасност на храните. Смъртоносният вирус повали десет тревопасни животни и два бизона в края на август. Овладян ли е щамът?

 

Припомняме, че проверка на Столичната община в края на август показа, че пестициди в храната са най-вероятната причина за смъртта на животните в столичния зоопарк. Пестицидите са открити както в житото, така и в житните трици, доставени от столична фирма с чуждо участие. Пестициди са намерени и при аутопсията на животните. Замърсените храни бяха спрени от употреба, доставени са нови.


Злокачествена катарална треска е причинила смъртта на животните в зоопарка, като вирусът е силно заразен, смъртоносен, не се лекува, а за него няма ваксина.  


„Това е остро вирусно заболяване, което засяга главно едрите преживни животни. Засяга и дребните, но те са преносители, а не боледуват. По въздуха, с храната, с гледачите, по всичко може да се донесе”, обяснява д-р Емил Славев от Агенцията за безопасност на храните.


Според първоначалната версия, причина за смъртността в зоопарка бяха влажни, плесенясали бали със сено. Проверката обаче е установила, че такива бали има, но не те са предизвикали заболяването.


Климатичните условия и промените в храненето са само косвена причина за отслабената имунна система на животните, повалени от вируса.  


„Това е само вероятност – намалянето на имунитета. Тъй като в единични бали се установи, че има плесени, но не се доказа, че има токсини. Въпреки това още при започване на заболяването цялата храна на животните беше поставена под забрана”, обясни директорът на столичния зоопарк д-р Манол Нейков.


Като превантивна мярка засега няма да се настаняват нови животни в клетките на жертвите на вируса.


Извършва се дезинфекция на помещенията, в които са живели заразените животни. Ще мине едва половин година преди да може в тези помещения отново да се настанят животни. И все пак добри новини след опасния вирус - зоопаркът в столицата очаква нова придобивка - пингвини.


„Тъй като е голяма гордост за всеки зоопарк и са голяма радост за децата. Но за тази цел трябва да изградим тук, където се намираме т.нар. „пингвинариум”, той се състои във външни дворове, басейни, стъкла под басейните , за да могат да се наблюдават как плуват”, обяснява директорът на столичния зоопарк д-р Манол Нейков.


А пред пролетта тук нов дом ще имат и две кенгура. Злокачествената катарална треска е тежък вирус, който поразява само животните и не носи никаква опасност за хората, успокояват специалистите. Вирусът е остро заразен между животните, като някои от тях са само преносители, а други потърпевши.


Повече по темата гледайте във видеото.