От кметството на града твърдят, че са постъпили десетки жалби, но пари се дават на определени хора

Прозрачно ли раздава помощи общественият съвет в Мизия след катастрофалното наводнение през август. От кметството на града твърдят, че са постъпили десетки жалби, но парите се дават само на определени хора.


Обществениците от ствоя страна контрират, че пари превеждат по строги критерии, и че от кметството ги притискат и дори заплашват.


На пръв поглед в Мизия раздаването на помощите и поправката на инфраструктурата върви по план.


Кметът на града е катогоричен, че обстановката  постепенно се нормализира в Мизия, но тук се чуват и други мнения.


Хората от Обществения съвет в града се чувстват притискани, заради критики за начина по който разпределят помощите. Председателката на съвета е силно притеснена.


„Подвикват ни да върнем парите, да си покажем банковите сметки, нещо което нямам проблем да направя, тъй като през тази кампания не съм получила нищо за себе си”, обяснява Ирена Дахлева, преседател на Обществения съвет.


Кметът обаче отрича да има напрежение между него и председателката на Общестевия съвет. От Обществения съвет пък критикуват дейността на кметството.


„Кметството успя да се скара с хората, да се скара с Общинския съвет, успя да се скара с нас и сега настройват хората, не е нужно!”, твърди Валя Берчева, член на Обществения съвет.


Така се стига до напрежението в Мизия. Критерият, който Обществения съвет защитава, за разрпределението на помощите по линия на Червения кръст и частни дарения е пари да се дават на хора, на които пострадалото жилище е единствено, катогорични са организацията.


Повече по темата гледайте във видеото.