Законът не забранява да се ругае, това опира до ценностите на всеки ползвател на радиостанция

Всеки от нас би могъл да си купи любителска радиостанция. За нашите разговори радиоефирът е безплатен. Оказва се, че някои охранителни фирми също го използват. В ефира звучат нецензурни думи, които често чуват и деца. Кой нарушава правилата?


С автомобил на група радиолюбители тръгваме на проверка и слухтим какво се говори в радиоефира.


Палитрата от ругатни на охранителите е доста цветна. Псувните обаче ехтят там, където надават ухо всички. Дори и деца, снабдени с най-евтините уокитокита.


„По принцип не е редно да се говорят въобще нецензурни неща. А камо ли в ефира. Аз ви казвам направо. Имам две деца и като ходим по екскурзии държим връзка по радиото, за да знаем кой къде е. Има деца определено. И не съм само аз, който ползва това”, коментира Александър Дамянов, специализиран екип за безжични комуникации.


Законът не забранява да се ругае в радиоефира. Това опира до ценностите на всеки ползвател на радиостанция. Законът обаче е категоричен -  любителският радиоспектър е свободен за всички.


Някои служители в охранителните фирми смело претендират за собственост на свободната радиочестота. Позволяват си да отправят и заплахи.


„Тяхната реакция беше брутална. Бях заплашван със саморазправа”, твърди Стефан Александров от Българската федерация на радиолюбителите.


От охранителния сектор заявиха за Нова телевизия, че не е изключено определени служители да нарушават „хигиената на езика“. В свой сигнал до Комисията за регулиране на съобщенията радиолюбителите обаче алармират и за мощните радиостанции на охранителите. Според правилата в гражданските честоти не могат да се използват мощни станции.


Комисията за регулиране на съобщенията вече е запозната със случая. За бърза реакция от регулатора ще настояват и от Държавната агенция за закрила на детето.


Повече по темата гледайте във видеото.