Обилните дъждове тази година са помогнали на пърхутката да достигне 10,5 кг.

Колко души могат да се нахранят с една единствена гъба? Оказва се, много. Нашият зрител Милен Добрев ни изпрати снимка на рекордно голяма пърхутка. Какво ще се случи с гигантската гъба провери Нивелина Няголова.


Милен открива гигантската гъба на закътана поляна близо до работното му място. Признава, че не е експерт, но с удоволствие ги консумира.


Заприлича ми на камък. Отидох до нея, обаче не било камък и я скъсах. - Каква е тази гъба? - Пърхутка. Тежи 10,5 кг.”, обяснява Милен Добрев.


Това е Пърхутка и у нас са познати няколко вида. Нито един от тях не е отровен и няма опасен двойник. Обилните дъждове тази година са помогнали на гъбата да достигне тези гигантски размери. А това означава и гигантски купон.


„Смятам да я нарежа и с приятели, познати, братовчеди и да я изядем”, заканва се Милен.
Милен вече е изчислил, че десет семейства ще могат да се справят с тази гъба. Дори е определил и менюто.


„Казал съм на съпругата ми, специална панировка да направи с яйца, черен пипер, сол. - Каква ще бъде гарнитурата към гъбата? - Пържоли… - А какво ще пие гъбата? - Бяло вино”, обяснява Милен Добрев.


Огромните размери на гъбата изискват и много време за нейното приготвяне, но Милен не се плаши от това. За това запретва ръкави и започва от сега.


Очакваме вашите сигнали и интересни истории на сайта ни NovaNews.bg, в рубриката „Моята новина”.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Нивелина Няголова