Те настояват да се спрат всякакви планове за въвеждане на стаж преди пенсиониране

Няколко хиляди полицаи, служители в затворите и офицери от запаса излязоха на протест и поискаха оставката на социалния министър. Те настояха да се спрат всякакви планове за въвеждане на възраст за пенсиониране.  В момента в силовите министерства излизането в пенсия е обвързано само с определен стаж и така полицай може да се окаже пенсионер едва на 45 години. 

 

Триъгълникът на властта отново беше затворен от протестиращи, само няколко месеца след последните протести. Заради несигурността в момента НОИ отчита рекорден бум на новоотпуснатите пенсии – цели 70%. За 9-те месеца на 2013-та новите пенсионери сред МВР и МО са били под 1200 души. Тази година те са почти 2 100.

 

Протестиращите се разгневиха най-вече на думите на социалния министър, че исканият за неговата оставка били комични. Протестиращите обявиха, че не те са клоуните.

 

А мерките, макар и неофициално, залагат пенсионирането да става на 52 или 55 години. Решението ще е на следващото правителство, но на сегашния социален министър протестиращите оставиха червените носове.

 

Целия репортаж може да гледате във видеото.