Над 200 000 зрители са гледали спектакъла досега

Постановката „Хъшове” е вече 10 години на сцената на Народния театър. Тази вечер „Хъшовете” на Александър Морфов за пореден път ще вдигнат на крака своята публика.


През 2004-а е премиерата на спектакъла на Александър Морфов по повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Тогава тя предизвиква невиждан фурор сред публиката, който не е затихнал и до днес.


През годините „Хъшовете” печелят редица награди, сред които „Икар” и „Аскеер” за режисурата на Александър Морфов, призове има и за водещата мъжка роля на Валери Йорданов. Той е играл на премиерата, ще застане на сцената и днес – 10 години след първото представление.


Аз най-много обичам репликата: „Може би само смъртта ще осмисли живота ни”. Тя е подпис на всеки един хъш, който е загинал след това”, обяснява актьорът Валери Йорданов.
Над 200 000 зрители са гледали спектакъла „Хъшове”.


„Несгодите, които са имали тези герои тогава, не са много по-различни от тези неща, които ни тормозят в момента нас. Това ги кара да се изправят на крака заедно с нас и да извикат: „Да живее България!”, казва актьорът Дарин Ангелов.


На юбилейната постановка днес се почита паметта на един от най-важните хъшове - Чочо Попйорданов.  


„Светла му памет на Чочо Попйорданов! С него бяхме близки приятели, общо взето не се чувствам много добре в неговата роля, поне това, че щях да съм щастлив, ако той си я играеше, но пък в негова памет, когато него го няма, се чувствам – за мен е чест, ако той гледа отгоре, да давам най-доброто от себе си”, казва актьорт Деян Донков.


Юбилейното представление на „Хъшове” е част от поредицата събития, с които Народният театър „Иван Вазов” отбелязва своята 110-годишнина. Именно „Хъшове” е представлението, с което театърът е отворил врати за първи път.


Повече по темата гледайте във видеото.