Президентът обяви, че веднага започнат преговори за съставяне на правителство

Прозападните партии са големия победител на първите парламентарни избори от февруарската революция в Украйна. Блокът на президента Петро Порошенко е с най-много гласове, следван от народната партия на министър-председателя Яценюк. 3 милиона души в размирните източни райони и други милион и 800 хиляди - в анексирания и Крим, не гласуваха.

 

Парламентарните избори в Украйна са съдбоносни - те променят напълно политическия пейзаж в страната. Резултатите сочат, че Киев ще има най-прозападния парламент за първи път след независимостта си. Още повече, че доскоро силните на деня - Партията на регионите на бившия президент Виктор Янукович и Комунистическата партия, останаха далеч назад. Въпреки ниската избирателна активност - едва 52%, президентът Порошенко благодари на гласоподавателите за реформисткото им, проевропейско мислене. 

 

Президентът обяви, че още днес ще започнат преговори за съставяне на правителство. Очаква се те да приключат до 10 дни, когато ще излязат и окончателните официални резултати от изборите. 

 

Трите най-големи партии, които влизат в парламента са проевропейски и затова се очаква те да дадат солидна подкрепа за прекратяване на конфликта в Източна Украйна и мандат за демократични реформи в страната.