Германия отбелязва 25-годишнината от падането на Берлинската стена, станала символ на Студената война и разделението

Германия отбелязва с грандиозна церемония 25-годишнината от падането на Берлинската стена, станала символ на Студената война и разделението на Европа. В тържествата ще участват президентът Йоахим Гаук, канцлерът Ангела Меркел и други видни германски политици, както и множество високопоставени гости от чужбина.

 

Осем хиляди светещи балона, разположени по протежението на падналата преди четвърт век Берлинска стена, ще отбележат в неделя кулминацията на започналите в петък тържества по повод рухването ѝ на 9 ноември 1989 г.

 

Берлинската стена служи за граница между Западен Берлин и Германската демократична република от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г., отделяща западната от източната част на град Берлин и останалата част от територията на ГДР, припомня Дарик радио. Тя става един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат стената загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад.

 

Любопитен факт е, че падането на границата се дължи на грешка. На 9 ноември 1989 г. министър-председателят на ГДР (Източна Германия) Гюнтер Шабовски в публична реч обявява отмяната на ограниченията за излизане от Германската демократична република. Планът на управляващите е бил за плавно отпадане на ограниченията и постепенно преминаване към свободен режим на движение. В отговор на журналистически въпрос от кога влиза в сила новият режим, премиерът обаче отговаря: "Доколкото ми е известно, веднага".

 

Когато чуват това, множество жители на Източен Берлин се втурват към стената, а граничарите не успяват да реагират и се въздържат да ги отблъснат с насилие. Хората от двете страни на изкуствената граница започват да рушат стената. Четвърт век след падането на Берлинската стена, около 120 части от нея могат да бъдат открити в над 120 страни по света, от Великобритания до Южна Африка и САЩ.