Едни от най-награждаваните писатели от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция идват у нас

Второто издание на „Софийския международен литературен фестивал” ще се проведе между 25 ноември и 14 декември в столицата. Фокусът тази година е върху литературата от Скандинавския север. 

 

Авторите от скандинавските страни стават все по-превеждани и се радват на нарастващ читателски интерес у нас. В рамките на фестивала българската публика за пръв път ще се срещне на живо с едни от най-награждаваните и превеждани писатели от Дания, Исландия, Норвегия, Финландия и Швеция, които гостуват специално за събитието. Работещи в разнообразие от жанрове, от детска до криминална литература, всички те са издавани на български език.

 

Независимото жури, съставено от проф. Вера Ганчева, Надежда Михайлова, Антония Господинова, Петра Олисен, Айгир Сверисон и Ангел Игов, се грижи за селекцията на авторите. Българските читатели ще видят едни от най-интересните представители на съвременната скандинавска литература. Заедно с тях в основната програма на фестивала ще участват и някои от значимите съвременни български автори. 

 

„Софийският международен литературен фестивал” се организира от Асоциация „Българска книга”, в рамките на „Софийски международен панаир на книгата”, посещаван от над 40 000 души. Всяка година Фестивалът избира да представи литературата на различен географски регион. Под мотото „Литературата не признава граници”, първото издание на фестивала през 2013 г. беше посветено на литературата от Балканите. В него участваха 54 автори от осем  държави.