Предвижда се сондажът да проучва земните недра на дълбочина от 2115 метра за около четири месеца

Проучване за промишлен добив на нефт край Свищов е на път да превърне няколко села в района в едни от най-богатите на енергийни залежи.

 

Местността „Копчука“ се намира между четирите свищовски села Козловец, Овча могила, Априлово и Горна Студена. Точно там държавната компания-инвеститор предполага, че има огромни промишлени находища с нефт. Предвижда се сондажът да проучва земните недра на дълбочина от 2115 метра за около четири месеца.

 

Търсенето и проучването на нефт в района започва още през 2010 година. „Направили сме съответните проучвания, взели сме всички разрешителни от всички ведомства, уведомили сме местната власт неколкократно”, каза  изпълнителният директор на „Проучване и добив на нефт и газ“ АД Любомир Чакъров.

 

„Сондажът ще бъде за нефт. Ако има нефт ползите за населението ще бъдат многократни. Значи от една страна знаете че съгласно закона 50 процента от възнаграждението отива по сметка на общината”, допълни той.

 

Необходимата за сондажите и машините вода ще се добива от 40-метров кладенец, а специален 40-волтов електропровод ще поддържа мощността за работа. Някои от местните жители на село Козловец не вярват, че в района има нефт, други пък се шегуват, че „черното злато“ ще ги направи наистина богати.

 

От държавното дружество, както и от община Свищов уверяват, че сондажите не са опасни за околната среда. „Не е необходимо да се извършва оценка на въздействието върху околната среда за инвестиционното предложение-не се очакват отрицателни въздействия, не се очаква генериране на емисии и отпадъци“, категоричен бе зам. кметът на община Свищов Виктор Майсторов.

 

Ако се окаже, че няма промишлени находища на нефт, обектът ще бъде запълнен с цимент и затворен с метален капак. Повечето хора се шегуват, че ще бъдат петролни шейхове, но дали това ще стане предстои да разберем. От държавната компания-инвеститор заявиха пред нашия екип, че проучването е приключило и сондирането в района ще започне в началото на следващата година.

 

Репортер: Юлияна Цанева