Здравната каса получава допълнително 100 млн. лева

Пети час депутатите заседават извънредно заради държавния бюджет. 

 

Вече е ясно преразпределението на парите за Здравната каса. Тя ще получи своите допълнителни 100 милиона лева. 

 

Въпреки че имаше дебати по въпроса трябва или не да се дават за пореден път допълнителни пари на Здравната каса, дебатите не бяха ожесточени. И леви, и десни си признават, че здравеопазването ни е болно. Поставен беше обаче въпросът има ли смисъл от Здравна каса, която не може да контролира и да определя цените,  не може да каже „Не!”.

 

„Ако вържем на министъра ръцете и краката и го пуснем в басейн и му кажем: „Плувай”, той ще се удави”, заяви от парламентарната трибуна о.р. ген. Стоян Тонев, депутат от ГЕРБ. 

 

„Основното е, че сме свидетели на модел на здравеопазване, който непрекъснато генерира дефицити, без значение на това колко средства даваме”, коментира Жельо Бойчев от БСП.

 

„Всички ние сме допуснали тази система да бъде такава и съответно трябва да платим сметката за това”, заяви здравният министър Петър Москов. 

 

По-сериозни спорове се очакват около прекрояването на държавния бюджет. Най-вече заради средствата, предвидени като допълнителен дълг. До края на годината трябва да изтеглим още до 4,5 милиарда лева. От тези пари трябва да се погасят и част от гарантираните влогове в КТБ.