Новият автобус може да измине 300 км с едно зареждане на резервоара

Първият автобус, задвижван с отпадъци, направи дебютния си курс в град Бристол, информира в. „Дейли мирър”, цитиран от БТА.


Превозното средство е с 40 места и е кръстено „Био бус”. То се задвижва единствено от човешки телесни и хранителни отпадъци.


Автобусът ще отделя много по-малко вредни газове от дизеловите си събратя. Върху страните на возилото са изрисувани седящи хора върху тоалетни чинии. От днес превозното средство влиза в редовна експлоатация между бристолското летище и град Бат.


Биогазът, използван за гориво, е получен в пречиствателната станция за отпадни води „Дженико”. Мениджърите на автобусната линия изтъкнат, че на практика тя се задвижва „от местните хора”. Нищо чудно и самите пътници да са дали личен принос в получаването на биогаза.


Същата компания, която добива продукта от човешки и хранителни отпадъци, влага част от производството си в националната газопреносна мрежа.


Новият автобус може да премине разстояние от 300 километра с едно зареждане на резервоара. Този обем се постига от годишните телесни и хранителни отпадъци само на петима души.