Мира, Иво и 11-годишната Мая от две години живеят на лодка в Карибско море

 

Пясък вместо сняг и палми вместо елха. Така ще изглежда Коледа за Мира, Иво и 11-годишната Мая, които от две години живеят в открито море.

 

Преди две години двойката от София продали къщата си в Канада, напуснали работа и се преместили да живеят в океана. На лодката взели и дъщеря си Мая, която отписали от училище. 17-годишният им син Виктор обаче не пожелал да ги последва и останал да живее при приятели. Днес семейството живее с около 100 долара на месец, лови риба, за да се изхранва и обучава дъщеря си на лодката. Трудно ги открихме и ние. Чак в Тобаго - дни след като са пристигнали от Тринидад и преди да отплават за Барбадос.

 

След като България им става тясна се местят в Канада. 15 години по-късно обаче, напускат и този континент, продават къщата си и заживяват в океана. „С парите от къщата инвестирахме за лодка и за всичко необходимо. Също така ни останаха от спестяванията, за да можем в продължение на няколко години да пътуваме и да се изхранваме. Не си купуваме неща от рода на дрехи, обувки, вещи”, казва Мира.

 

Съвременните последователи на Робинзон Крузо прекарват в океана по около 2 дни. След това пускат котва пред някой плаж и с каяк стигат до брега. Лодката обаче е техния дом, както и училището на Мая. Родителите й пък, са нейните учители.

 

Но освен романтика, животът в открито  море носи и страх. Като през онези 2 кошмарни денонощия, които семейството прекарало в океана между Мексико и Куба, а силна буря почти не преобрънала лодката им. Простили на бурята, но не я забравили.

 

Какво друго разказва семейството за живота си в открито море - гледайте във видеото!