Шефът на БДЖ предупреди за недостиг в бюджета

Още по темата

БДЖ може да спре още 81 влака, предаде БГНЕС. Това заяви на извънредно заседание на транспортната комисия към парламента Владимир Владимиров, изпълнителен директор на държавната компания. На първия етап вече бяха спрени 38 влака. 

 

"Ако субсидията за БДЖ се запази в размер на 140 млн. лв., ще има недостиг от 12,5 млн. лв. за извършване на най-наложителните ремонти", каза Владимиров и добави, че санитарният минимум за ремонти е 25 млн. лв. 

 

Според него, ако бъдат започнати, мерките за спиране на влакове и намаляване на персонала няма да могат да дадат реално проявление през тази година в пълния си ефект, тъй като има колективен трудов договор, който изисква от БДЖ определена процедура.

 

"Няма да може да реализираме тези мерки за по-кратък период от 6-7 месеца", поясни Владимиров. Той уточни, че на освободените служители трябва да бъдат платени около шест работни заплати.

 

Президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че в годините на реформи в системата на БДЖ са останали 22 000 работещи от 80 000.

 

"Четири пъти намаление на персонала не доведе до по-добра услуга за населението или по-добро финансово състояние на дружеството", каза Димитров.

 

Министърът на транспорта Ивайло Московски информира членовете на Транспортната комисия, че се очаква загубата за 2014 г. на „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД да бъде в размер на 12 млн. лв., а на „БДЖ-Пътнически превози“ – около 15 млн. лв.

 

Московски поясни, че през 2015 г. ще бъдат спрени от движение 13 от 17-те мотриси, които обслужват по-кратките маршрути

 

Тези дни жителите на няколко общини ще излязат на протест. Настроенията сред хората остават нагнетени. Бунтуват се и пътниците, и служителите в железницата. В Горна Оряховица се стягат протест. Геноцид- така местните железничари нарекоха съкращаването на влаковете. Всяко трето семейство от града и прилежащите села към общината работят в железницата. така че всяко едно семейство ще получи своя удар от предстоящите съкращения.

 

Същевременно, премиерът обеща, че няма да има място, на което хората да останат без транспорт