Утре се провеждат парламентарни избори, днес е ден на размисъл

 

Гърция е на кръстопът, утре се провеждат парламентарни избори. Възможно ли е излизането на южната ни съседка от общата европейска валута разказва екип на Новините на Нова.

 

Днес се слага точка на битката между леви и десни. Левите от СИРИЗА обещават да "отпуснат колана" и да позволят на хората да печелят повече след няколко години на икономии. 

 

Десноцентристите от Нова демокрация стоят на позиция, че не може правилата да се променят по време на играта. Не може да се иска от Европа и Международния валутен фонд да намаляват лихвите, а това е едно от условията, които СИРИЗА поставя, за да продължи да обслужва заемите на страната.

 

Най-кратката предизборна кампания в историята на Гърция премина през етапи, които биха били скандални в други европейски страни. Като пламенната реч, в която премиера Самарас направи връзка между убийствата в „Шарли Ебдо” и "имигрантите, с които СИРИЗА ще напълни Гърция". Тонът не беше по-различен и от другата страна. Кредиторите бяха наричани "изнудвачи" и "нашественици", а Нова демокрация - "техни лакеи".

 

36% от гласовете са необходими на победителя, за да вземе мнозинство в парламента. Последните проучвания показват, че най-вероятният победител - СИРИЗА, е близо, но не достига до тази цифра. Естественият им коалиционен партньор би била Комунистическата партия, но засега тя не иска такова споразумение. Възможен вариант е партията на Независимите гърци, ако прескочи 3-процентната бариера.