ВСС трябва да погледне истината в очите, заяви вицепремиерът

"С всеки следващ Висш съдебен съвет ние възпроизвеждаме едни и същи дефекти". Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в "Здравей, България" ден след публикуването на доклада на ЕК за българската правосъдна система. 

 

Има ли ВСС, от чиято работа да сме доволни? Тъй като отговорът е по-скоро отрицателен, очевидно имаме структурен проблем. С всеки следващ Висш съдебен съвет ние възпроизвеждаме едни и същи дефекти. Не очаквайте, че с един закон ще поправим нещата", изтъкна Кунева. 

 

Вицепремиерът неколкократно се позова на примера на Румъния, която въведе сериозни промени в структурата на съдебната си система. Тя призна за необходимостта от орган за координиране на действията в борбата срещу корупцията, изтъквайки че тук вече е отговорна изпълнителната власт.

 

"Този орган обаче не бива да бъде тепърва създаван, защото това ще значи, че останалите вече съществуващи институции ще продължат да не правят нищо. Най-лесно е да използваме вече съществуваща институция и да й се придадат функции, които в този момент й липсват", изтъкна тя.   

 

Вицепремиерът коментира, че реакцията на ВСС за критиките към вчерашния доклад е реакция на отричането, което е възможно най-лошият подход. 

 

"ВСС не може да твърди, че всъщност не греши и че докладът на ЕК е много добър за тях, след като той абсолютно не е", заяви тя и допълни, че Съветът трябва да погледне истината в очите.

 

Според нея не е редно изпълнителната и законодателната власт да се намесват в съдебната система.