Кенгурата победиха на финала Южна Корея след продължения

Австралия спечели Купата на Азия за първи път в историята си след драматична победа над Южна Корея на финала в Сидни. Кенгурата триумфираха с отличието след победа с 2:1, за която обаче имаха нужда от продължения. Така те си осигуриха участие на турнира за купата на Конфедерациите след 2 години.


 
Австралийците загубиха финала преди 4 години от Япония, но сега стигнаха до успеха при третото си участие в надпреварата. Чакането за титла от Южна Корея пък ще продължи, след като отборът триумфира на първите 2 издания през 1956 и 1960-а година, а сега загуби 4-и пореден финал.


 
Двата отбора се бяха срещнали в предварителната група, където корейците биха с 1:0 и сега битката започна още от началото, без обаче да има много добри положения. В 24-ата минута Тим Кейхил все пак накара вратаря Жин-Хюн Ким да се намесва, а след това Хюн-Мин Сон стреля покрай вратата на домакините.


 
Малко преди почивката 76 000 души по трибуните ликуваха. Трент Сейнсбъри подаде на Масимо Луонго, който овладя и стреля страхотно от 20 метра, откривайки резултата. Това бе първо попадение, което корейците получиха в турнира, а халфът на Суиндън затвърди отличните впечатления, заради които бе избран за най-добър играч в надпреварата.


 
След паузата Южна Корея натисна, но домакините се бранеха добре. В добавеното време обаче Сун-Юн Ки изведе Хюн-Мин Сон в наказателното поле, който изравни и прати мача в продължения.


 
В края на първото обаче Томи Юрич проби до аутлинията, а след това се пребори с двама съперници, подавайки успоредно на голлинията. Вратарят Ким изби, но право на пътя на влезлият от пейката Джеймс Троиси, който реализира и прати в екстаз феновете на Австралия.