Новият договор за телевизионните права на Английската висша лига предизвика множество коментари

Английската висша лига продаде правата за излъчване на територията на страната на две компании – Скай и Бритиш Телеком /БТ/.  Договорът е рекорден и е за три години на обща стойност 5 милиарда и 136 милиона паунда. Компанията Скай придоби пет пакета, а БТ – два. Пакетите от мачове се отличават с начални часове и дни. Например пакет „А”, закупен от Скай, включва всички съботни двубои, които започват в 12:30 местно време. 

 


Новата сделка за телевизионните права на Английската висша лига предизвика множество коментари на Острова. Кои ще бъдат печелившите и кои губещите от непрекъснато покачващите се суми?

 


Водещи политици на Острова призоваха част от парите да бъдат използвани за развитието на детските школи и за благотворителни цели. „Ние не сме създадени за благотворителност. Съществуваме, за да сме най-доброто футболно състезание.” – категоричен бе изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Скъдамор. 

 


Критиките бяха повече от очаквани, след като настоящата сделка надвиши със 70% предишната, която бе за около 3 милиарда паунда. Спортният министър Хелън Грант например, призова да се инвестира в бази и да се помогне на клубовете да бъдат управлявани отговорно и стабилно, а не да се превръщат в пирамиди. 

 


Фенове определиха сделката като „неморална”, докато бившите национали Гари Линекер и Джейми Карагър са на мнение, че билетите трябва да поевтинеят. Всъщност всеки един мач ще струва на Скай по близо 11 милиона паунда. Съвсем логично е да се очаква, че телевизионните пакети ще поскъпнат – тоест, потърпевши ще са зрителите. Малкълм Кларк - председател на Федерацията на привържениците заяви, че при тази сделка, клубовете дори ще могат да си плащат на феновете да идват на стадионите и пак ще им останат повече пари, отколкото имат сега. 

    
„Колкото повече, толкова повече” – философската максима на Мечо Пух ще е валидна и за клубовете. Колкото повече приходи, толкова повече пари за нови играчи.

 

Ще се получи ефекът на сливовия сок – каквото влезе, ще излезе” – коментира бившият шеф в Тотнъм Лорд Алън Шугър, който бе замесен в сделката за тв-права през 1992 година /на стойност 190млн. паунда за 5 години/. Той е на мнение, че новият договор ще се отрази негативно на английските национални отбори – тоест, че местни играчи ще бъдат пренебрегвани от клубовете за сметка на скъпи звезди от чужбина. 


От Висшата лига се оправдаха, че са предвидили да похарчат 340 милиона за развитие на детско-юношеския футбол. И все пак изглежда, че последната дума ще имат клубовете. Те ще са и големите печеливши. Последният в таблицата например ще вземе 99 милиона. Бърнли ще е по-богат от Аякс. Английският клубен футбол предвкусва своя нов апогей. В момента повече приходи в света генерира само лигата по американски футбол в САЩ. 

 

 Това ли е таванът – е логичният въпрос. Тук като че ли всички са съгласни – следващата сделка ще е още по-мащабна.