Сигнал за незаконна сеч на Витоша вдигна на крак горските

Сигнал за незаконна сеч на Витоша вдигна на крак горските. Огромни дървета са повалени на 35 километра от София, край южния склон на планината. В проверката се включи и екип на Нова.

Още по темата


По сигнал на зрители, на пътят между Боснек и Чупетлово, в парк Витоша, дълоко в пределите на европейската мрежа Натура 2000. Заварваме повалени огромни дървета, дори неразчистени клони. Има ли нещо нередно на територията на горско стопанство Витошко-Студена?


„Виждаме, че са останали клони, задържани върху други клони, което говори, че набързо е работено. Така ли е? - Не, не е набързо. Това е нормален процес. Получава се при повалянето на съседните дървета”, обясни Ангел Беличинов от Югозападното горско държавно предприятие.


Специалистите, които извършват проверката, твърдят, че сечта в района е законна.


„Какво констатирате тук и как се работи тук? - От минаталата година тук се провежда възобновителна сеч, на едно издънково насъждение, което е на 80 години”, обясни Василий Маринковски, зам.-директор на Югозападно горско държавно.


Според отговорните служители по гората всичко е законно, но има и хора, които изразяват съмнение.


„Те са законни. Но територията на Витоша си поставя други цели, свързвани със запазването на биораззнообразието. Трябва да си зададем въпроса, не трябва ли да повишим възрастта на насажденията, над които извършваме тези възобновителни сечи”, обясни екологът Тома Белев.


Същевременно левият склон на хълма над залива Силистар, между Синеморец и Резово е изсечен, съобщават отново зрители на Нова. И питат - какъв е този лесоустройствен план, който може да допусне подобна  сеч? И нашите проверки по вашите сигнали ще продължат.


Повече по темата гледайте във видеото.