Застреляха опозиционния лидер късно снощи в Москва

 

Известният руски опозиционен политик Борис Немцов беше убит в Москва късно снощи. Немцов е застрелян в центъра на руската столица. Изстрелите дошли от преминаващ автомобил. Били са шест, четири от тях са улучили жертвата. 

 

По информация на московската полиция минути преди убийството Немцов се е разхождал в центъра на Москва със свои приятели, дошли от Украйна. Руските власти започнаха операция „Прихващане”

 

Президентът Путин нарече убийството „поръчково и със силно провокативен характер”. 

 

Борис Ефимович Немцов е руски бизнесмен и политик. Автор на научни статии и няколко книги. Доктор по физика и математика. Един от създателите на партия „Съюз на десните сили“. Бивш първи заместник-председател на правителството и министър на Руската федерация, кандидат президент на изборите през 2008 година. От юни 2012 г. Немцов е съпредседател на опозиционната "Републиканска партия на Русия - Партия на народната свобода". 

 

Немцов е автор на редица изключително критични доклади за управлението на Путин. Той е и един от главните организатори на "Марша на несъгласните" и протестите под надслов "За честни избори" в периода 2011-2013 година. През декември 2010-а Владимир Путин обвини Немцов в телевизионно предаване на живо, че е сред хората, които искат "пари и власт", готови да "разпродадат цяла Русия".