Владимир Путин пое контрола над разследването за убийството му

 

Провокация, предупреждение или поръчка е убийството на Борис Немцов. Този въпрос изникна, след като видният руски опозиционен лидер бе застрелян с четири куршума. Президентът Владимир Путин лично пое контрола над разследването и обяви, че убийството прилича на поръчково.

 

Борис Немцов е застрелян в района на Кремъл, докато се разхождал със своя приятелка - украинка. Четири от куршумите попадат в гърба му. Момичето, което е било с него, е отведено за разпит в полицейското управление. 

Още по темата

 

55-годишният Немцов беше първи вицепремиер при президента Борис Елцин и спечели репутацията на реформатор и демократ. В интервю неотдавна каза, че Путин би искал да го види мъртъв заради противопоставянето му на войната в Украйна. 

 

Адвокат на Немцов съобщи, че в последните месеци той е бил заплашван. Анализатори коментират, че президентът Путин няма изгода от убийството му, защото би предизвикало широк негативен отзвук за Москва, която и без това е в изолация заради анексирането на Крим и войната в Украйна. Опозицията обаче обвини президента. 

 

Колега на Немцов съобщи пред медии, че той работел върху доклад с доказателства за участието на Кремъл в сепаратисткия бунт в Източна Украйна.

 

"През нощта е бил претърсен апартамента на Немцов и много документи са били иззети. Не знам какво ще се случи с тях, но фактът е, че документите, отнасящи се към доклада, също за иззети. Политическата отговорност  за случващото се носят руските власти, като Владимир Путин е начело”, коментира колегата на опозиционния лидер.

 

Американският президент Барак Обама призова Москва да проведе пълно и прозрачно разследване. За независимо разследване призова и България. Министърът на външните работи Даниел Митов обяви, че очаква извършителите да бъдат привлечени под отговорност.