В САЩ се появи и нова вълна във Фейсбук - брелфи

 

Кърменето на публични места в България все още предизвиква смут и неудобство в околните. А какво се случва в чужбина?

 

В страната на неограничените възможности САЩ кърменето на обществени места вече се превръща във все по-честа практика. Но дори и там се случва кърмещи майки да бъдат молени да отидат в тоалетната, за да не смущават околните. Затова редица световни звезди като Пинк, Жизел Бюндхен и Оливия Уайлд подкрепика кампанията за кърмене на обществени места, като позираха кърмейки. Оливия Уайлд дори прие предизвикателството Ice Bucket Challenge. Вместо с ледена кофа вода, тя се заля с кърма.

 

В САЩ се появи и нова вълна във Фейсбук - брелфи. Идва от английските думи breastfeeding (кърмене) и selfie (снимка на самия теб). На снимките майки позират с кърмачетата си в тоалетната с лозунги „Вие не бихте яли тук, защо бебетата да го правят?”.

 

Във Франция кърменето на публични места е законно и широко разпространено. Във Великобритания пък е защитено от закона за половата дискриминация още от 1975. А според актуално проучване 85 процента от британците нямат нищо против кърменето на обществени места, стига то да се прави дискретно. В Германия още през 1968 се появява движение в защита на кърмещите жени на обществени места.

 

В Австралия дискриминацията спрямо кърменето на публични места е забранена още от 1984 година. Въпреки това през 2003 година нашумява случаят с кърмеща жена на име Кърстен Маршал, изгонена от австралийския парламент под предлог, че бебето ѝ било непознат в залата. Като резултат от това в парламента е осигурена стая за обгрижване на бебета.

 

Повече по темата гледайте във видеото.