Това съобщават от КНСБ

Около 251 млн. лева повече спрямо същия период за миналата година са събрани за пенсионното, здравното и допълнителното задължително пенсионно осигуряване от началото на 2015 г. досега. Ефектът според Министерство на финансите се дължи и на действащото от началото на годината криминализиране на умишленото укриване на осигурителни вноски.

 

Това е една от мерките "на входа" на социално-осигурителната система, за реализирането на които КНСБ отдавна се бори, така че да се стабилизират публичните финанси, в това число тези на Държавното обществено осигуряване, и да се ограничи сивата икономика.

 

Крайната цел е създаването на повече възможности за постъпателно повишаване на пенсиите на българските граждани. В резултат на непреклонната настойчивост на КНСБ тази мярка се превърна в нормативен текст в хода на бюджетната процедура за 2015 г., съобщават от синдикалната структура.

 

От КНСБ заявяват, че стриктното следване на законовите норми и изпълнението на задълженията за коректно и навременно внасяне на осигурителни вноски гарантира конституционните права на българските граждани в сферата на социалната защита.