Животът и здравето на гражданите са от първостепенно значение, гласи комюнике от Донкуков, 1

Кабинетът на Бойко Борисов се обяви срещу вноса и износа на въоръжения за утилизация, стана ясно от прессъобщение на правителствената информационна служба.

 

„Министерският съвет прие решение за забрана за транспортиране с цел внос на всички видове боеприпаси за огнестрелни оръжия, както и транспортиране на боеприпаси за огнестрелни оръжия на територията на Република България от територията на друга държава-членка, с цел утилизация и/ или унищожаване”, пише в комюникето от Дондуков, 1. 

 

 

От пресцентъра на МС се хвалят, че „в изпълнение на клаузи от Конвенцията за съкращаване на военните сили в Европа, през последните 25 години в Българската армия и в армиите на някои европейски страни са се освобождавали значителни количества боеприпаси, част от които са подлежали на унищожаване”.

 

„Утилизацията на излишните боеприпаси в българската армия се извършвала от лица, получили разрешения за дейности с взривни вещества, огнестрелно оръжие и боеприпаси, съгласно Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ)”, информират още от МС.

 

Оттам поясняват, че процесът на утилизация е „рисков”: „И въпреки утвърдените технологии и мерки за безопасност може да се стигне до непредвидими последствия.  ако се извършва в предприятия, които не са производители на самите изделия и не са запознати с технологията за утилизиране, или ако самите изделия са с изтекъл срок на годност”.

 

Имало също така вероятност с течение на времето и под влияние на различни фактори, взривните вещества в изделията да са станали „силно чувствителни на външно въздействие”. Друга предпоставка, която може да доведе до непредвидими последици, е съществуващият риск от злоупотреби, свързани с кражби на цели изделия или взривни вещества, извлечени от тях: „Откраднатите взривни вещества или боеприпаси могат да бъдат използвани от престъпни групировки на територията на страната или да бъдат изнесени нелегално в чужбина”.

 

Фактор, който можел да доведе до непредвидими последици е и това, че голяма част от лицата, извършващи утилизация, „не разполагат с площадки за унищожаване”. „Изграждането на такива е труден и скъп процес, а приемането им е свързано с изпълнението на тежки екологични норми”, оправдават забраната от правителството.

 

„Въпреки съществуващата нормативна уредба и въпреки контрола, осъществяван от страна на държавата, зачестяват инцидентите при процеса на утилизация. През последните години, в следствие на подобни инциденти, са загинали 19 човека, а 18 са ранени”, гласи още равносметката  на кабинета. 


Настоящето решение имало за за „цел избягване на възможните рискове при утилизация, както и избягване на инциденти и човешки жертви”. Подчинените на Бойко Борисов са категорични, че „закрилата на живота и здравето на гражданите е от първостепенно значение за всяка правова държава и основополагаща ценност за съвременната демокрация”: „Въвеждането на забраната е единствената възможна мярка към настоящия момент, която може да се предприеме за опазване на живота и здравето на гражданите”.