Според Томислав Дончев задачата е "как навън да бъдат изкарани повече пари"

Видео: БГНЕС

 

"Трябва да събудим частния бизнес в Европа, той трябва да се чувства добре дошъл в големите планове на обществото", заяви вицепремиерът Меглена Кунева по време на конференция в Дома на Европа, заедно със зам.-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен.

 

"Дълбоко вярвам, че Европа е толкова силна, колкото е силно най-слабото ѝ звено. Ако погледнем на България, която все още настига, нека си представим, че Европа е толкова силна, колкото е силна България и да работим така, че Европа да стане най-голямата сила в света", заяви Кунева.

 

Според вицепремиера Томислав Дончев задачата е "как навън да бъдат изкарани повече пари".

 

"Ако няма достатъчно пари в частния сектор, най-примитивното решение е да кажем "ние ще харчим вместо вас, ще ви бръкнем в джоба и ще ги извадим да ги харчим". Това ще бъде груба грешка", настоя Дончев. 

 

"Когато говорим за европейските пари, нека се опитаме да обърнем фокуса - не да коментираме какво сме изградили с тях, а първо какъв е ефектът от парите. Още по-важно е друго - с едно похарчено евро, колко евро успяваме да раздвижим от частния сектор", обясни той. 

 

"Основен постулат от икономиката е, че човек харчи не колкото има в джоба, а колкото смята, че ще има утре. Трябва да въдворим малко повече вяра и оптимизъм", заключи Томислав Дончев.

 

Видео: БГНЕС