Вицепремиерът откри арктическата плаваща станция „Северен полюс 2015”

Русия трябва да положи всички усилия, за да влезе в Арктика и да усвои контролираната от нея част, заяви руският вицепремиер Дмитрий Рогозин, предаде БТА.

 

„Тук има много проблеми, които не са се решавали с десетилетия и по съветско време, и в досъветско, и в периода на вече новата Русия”, отбеляза Рогозин откривайки арктическата плаваща станция „Северен полюс 2015”. 

 

Сега обаче е време Русия да влезе в Арктика и да я направи своя, или поне тази част от 
Арктика, която се намира в зоната, за която отговаря Москва.

 

Руският вицепремиер уточни, че има предвид развиването на Северния морски път, развитие на науката, на полярните станции, и развитие на историята, положена от великите руски мореплаватели, летци и полярни изследователи. Рогозин припомни, че президентът Владимир Путин е взел в началото на годината решение да се създаде държавна комисия по развитието на Арктика.

 

„Това говори, че висшето политическо ръководство на нашата страна, президентът и правителството, отделят особено внимание на развитието на този регион и укрепването на позициите на нашата страна в него", убеден е той.

 

Рогозин подчерта, че за него лично е най-важно да види с каква техника работят полярните изследователи и от какво се нуждаят, за да може да укрепят руските позиции в Арктика. 

 

„Дали това се харесва на някого, или не е техен проблем. Главното е да харесва на нас, да е полезно на нашата страна", уточни вицепремиерът.