Изследователите са идентифицирали вид скали, за които се знае, че съдържат скъпоценните камъни

Изследователите са идентифицирали вид скали на Антарктида, за които се знае, че съдържат скъпоценните камъни, съобщи БГНЕС.

 

Диамантите се образуват от чист въглерод при високи температура и налягане на около 150 км от земната кора. Ценните кристали достигат до повърхността обикновено в ядрото на друга скала, наречена кимберлит, благодарение на изригванията на вулканите. Наличието на кимберлит е знак за значителни запаси от диаманти в няколко части на света, например в Африка, Сибир и Австралия.

 

Учените са открили кимберлит и в Антарктика. Екипът е взел три проби от склоновете на връх Меридит в северната планина Принц Чарлс.

 

"Дори и диамантите да са от кимбертлити от група 1, само 10% представляват икономически интерес. Това е голяма стъпка към създаването на диамантени мини в Антарктика", заяви д-р Райли, геолог от британската експедиция в Антарктика.

 

Дори и да има изобилие от диаманти в този негостоприемен регион, има важни законови бариери, които не позволяват добива на диаманти в тази част на света, отбелязва Би Би Си. Протоколът за защита на околната среда, добавен през 1991 г., към антарктическия договор забранява всякаква дейност, свързана с минерални ресурси, освен за научни цели. Той ще бъде преразгледан през 2041 г. и сегашното положение може да се промени.