Ани Белчева ще представлява Добрич на национална надпревара в София

 

Четвъртокласничка от ромски произход спечели първо място в Добричко в състезание по английски език. Ани Белчева учи в Основно училище „Братя Миладинови” в Каварна. Получила 195 от максимални 200 точки в състезанието. В началото на юни тя ще участва в националното състезание в София.

 

За Ани съучениците ѝ казват, че е много умна и упорита. „Да, приятелки сме. Много е умна Ани по английски и много учи”, казва съученичката ѝ Миглена. „Състезанието представлява тест с 40 въпроса, всеки въпрос съдържа пет възможни отговора от които само един е верен и трябва да го заградиш”, разказва Ани Белчева. Заданията не са я затруднили: „Не, но имаше някои въпроси, по които трябваше малко повече да помисля”.


Преди успеха си в лингвистичното кенгуру Ани печели максимален брой точки и в националното състезание „Аз уча в Европа”. „Специално за лингвистично кенгуру подготовката ни бе малко повече от месец, като се подготвяхме един път седмично. Мисля, че постижението ѝ се дължи на всичко това, което е натрупала като знание през годините”, казва учителката ѝ по английски Оля Георгиева.


„Много добре се справя и в часовете по български език, граматика и четене. Освен това пише отлични съчинения и преразкази, където използва думи даже нехарактерни за дете от 4-ти клас”, казва пък класният ръководител Ана Станишева. 


Ани казва че мечтата ѝ е да стане учител по английски език и да учи още езици. „Знам четири езика - те са цигански, турски, български и английски”, казва тя. Би искала да научи още езици, но не е решила още кои: „Може би… и аз не знам, всички езици искам да ги науча”

 

Репортер: Мария Добрева