Стилистът на певицата гостува на "ДОМА Арт Фест 2015: Нордика"

Стилистът и художник по косите и костюмите на Бьорк ще гостува в София за "ДОМА Арт Фест 2015”. Фестивалът за съвременно изкуство тази година представя култура от Северна Европа, а темата е „Нордика”. 

 

Арнадотир Храндутар от Исландия, известна като Шоплифтер, е автор на прическата-скулптура на Бьорк за албума й "Медула”, както и на роклята й от турнето „Greatest Hits Tour“ през 2003 г., отговорна е за някои други аксесоари и за редица нейни фотосесии в известни чуждестранни лайфстайл списания. 

 

Двете се срещат в Рейкявик в средата на 90-те и музикалната икона веднага се влюбва в екстравагантния стил на своята сънародничка. След появата на "Медула“, Бьорк разказва, че идеята за прическата-скулптура била вдъхновена от неин сън, в който „двете танцували една около друга и плетяли косите си”. 

 

Шоплифтер нарича косата "ултимативната нишка, която расте от тялото ни“ – фраза, пасваща на творчеството на Бьорк, в което в голяма част присъства органичното. В момента произведения на Шоплифтер са изложени в Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк като част от голямата ретроспективна изложба за творчеството на певицата. 

 

За "ДОМА Арт Фест: Нордика” Шоплифтер ше създаде специфична за мястото си инсталация от човешки коси, запазената марка в нейното изкуство и личен художествен интерес. Произведението, кръстено „Vanity Disorder“, е триизмерна геометрична скулптура на стена, направена от коси в различни цветове - представата на художника за хаос в суетата. Заедно с Шоплифтер в София от Севера акостират още над 40 артисти с видео инсталации, пърформанси, скулптури, фотографии и други. 

 

"ДОМА Арт Фест: Нордика” ще се проведе от 28 май до 20 юни в София и Пловдив.

 

**************************

Изкуството на Шоплифтер се позиционира някъде в сивата зона между визуалното изкуство, пърформънса и дизайна. Години наред тя изучава начините на употреба и символистичната природа на косата, както и нейния визуален и артистичен потенциал. Косата за Шоплифтер е оригинална, креативна тъкан, начин за хората да се отличат един от друг като индивиди и често форма на изкуство. Хуморът играе важна роля в живота и работата на художника, понякога само загатнат, а друг път – главен мотив в произведенията й. Основни техники, които Шоплифтер ползва, са традиционните за исландския, а и за почти всеки друг фолклор тъкане, плетене и ширити, чрез които създава иновативни текстилни материи, превърнали се в изкуство. Основните мотиви, които тя разглежда, са човешкият нарцисизъм и природният стремеж към красота.