Преподаватели във ВУЗ-а се събраха днес, за да номинират кандидати за ректор

 

В Свищов Общото събрание за избор на нов ректор на Стопанската академия мина с полиция и подозрения, че досегашният ректор Величко Адамов готви "подставени хора" да го наследят.  Нарушенията бяха засечени от Министерството на образованието след сигнали за  злоупотреби на Адамов.  

 

Още по темата

 

Полиция и частни охранители забраниха достъпа до Ректората. До събранието за номинации на нов ректор не бяха допуснати нито граждани, нито журналисти. Името на ректора Величко Адамов нашумя покрай  разследвания за връзките му с Красьо Черния, за скандалните ремонти на общежитията и за легитимността на дипломите, подписани от него. 

 

 „Стигна се до тук, защото държавата мълча през последните 8 години за всичко беззакония и злоупотреби в това висше училище. Видяхме докторант Красьо Черния, видяхме други знайни и незнайни докторанти със съмнителни научни качества, видяхме анулирани дипломи, защото този човек си присвои титлата професор, при положение, че не е такъв”, коментира Калин Костов, един от преподавателите в Академията.

 

Величко Адамов се скри от медиите, като излезе през един от страничните входове на академията. Хората в Свищов  настояват събранието за избор на нов  ректор да бъде прекратено, докато Адамов не се оттегли от университета. Според тях той ще назначи за ректор поставено лице и така порочните практики ще продължат.

 

 „В този му състав Общото събрание е незаконно. Какво прави в Общото събрание на Стопанската Академия, пък било то и нелегитимно, лице в пенсионна възраст, каквото е Величко Адамов? На какво основание той подписва документи, след като от 10 април насам неговите правомощия спрямо академията са прекратени”, коментира Игнат Папазов, главен асистент в Академията.

 

Изборът за ректор на Стопанската Академия продължава на 28 май. 

 

Репортер: Кремена Недялкова