В Оксфорд санкциите могат да достигнат до 1000 британски лири

Уличните музиканти в Оксфорд бяха задължени от местните власти непрекъснато да се усмихват на минувачите. В противен случай ги заплашва глоба от 1000 британски лири, пише в. "Дейли мирър". 

 

Наредбата предизвика остра реакция от страна на засегнатите. 5000 улични музиканти подписаха петиция срещу новите правила. Някои от музикантите се почувствали дискриминирани. Те печелели симпатии и монети в шапките си именно с тъжните си физиономии. 

 

За да имат право да практикуват в Оксфорд артистите от тротоарите трябва да се сдобият с разрешително, което се издава безплатно, обяснява БТА. От миналата година в него е включена и клаузата, предпазваща от антисоциално поведение. При нарушаването ѝ уличните музиканти могат да бъдат глобени със 100 лири, а ако случаят бъде отнесен до съда - 1000.

 

Според изискванията в разрешителното уличният музикант в Оксфорд няма право да свири повече от един час на едно и също място. Той може да се завърне там само след два часа. Забранено е свиренето с шумни инструменти, като гайдите например. А отскоро и с тъжни физиономии.