Британският премиер добива смелост след победата на изборите

Като след добра фитнес тренировка премиерът Дейвид Камерън застава на стартовата линия на своя ЕС-маратон. Увереността на премиера е нараснала след триумфалната му победа на последните избори. Събрал сили, Камерън вероятно ще игнорира рева на общественото мнение по пътя си през Хага, Копенхаген, Париж, Варшава и Берлин, коментира германският вестник „Ди Велт”. А как сбъркаха проучванията на общественото мнение преди 7 май! Не казваха ли всички, че британците всъщност не са истински европейци? Вътре в себе си обаче по-голямата част от европейските граждани са на страната на така необходимите реформи в закостенялата администрация  на ЕС.

 

Създава се едно лъжливо противостояние между лоялността към 28-членния блок и евроскептицизма. Който мисли сериозно за бъдещето на ЕС, може да помогне само ако постави статуквото под въпрос и посочи слабостите на управленската структура в Брюксел. Лоялност към ЕС, твоето име е евроскептицизъм! Британската политика има предимство срещу всички лечители на Европа: Тя не замита нищо под килима, а поставя пръст в раните, действайки според мотото "Pacta sunt servanda” („Договорите трябва да се спазват”).

 

Колкото и да боли: за миналата година на Острова 641 000 души са пристигнали от ЕС и от отвърдморските страни. Всички те имат претенции за социални помощи, за които обаче не са платили нищо. Учудващо ли е тогава, че във Великобритания все по-често повдигат въпроса за правото за свободното движение на работници в ЕС. В световен мащаб конкурентоспособността на ЕС пада - тогава принципът за "все по-тесен съюз" прозвучава обезпокоително в ушите на британците (и не само в техните).  

 

Всичко зависи от Дейвид Камерън и от това дали гледната му точка за ЕС ще прозвучи достатъчно правдоподобно пред партньорите му. Това, че той поставя условия и формулира очаквания, не говори срещу него. Способен на толерантност не е онзи, който казва „да” и „амин” на всичко, а този, който търси решения и е способен да се изправи срещу бурята... независимо какво ще му коства това.