Голямата цел на шотландския журналист Андрю Дженингс - да разобличи Сеп Блатер

В света на ФИФА трудно бихте чули да се произнася едно име – това на шотландския разследващ журналист Андрю Дженингс. Макар и вече преминал своята 70-а годишнина, британецът продължава неуморно и методично да разследва тъмната страна на футбола. И конкретно – сделките, които ФИФА никога не би разкрила.

 

Затова и масовите арести на членове на Изпълкома на международната футболна федерация, както и на висшестоящи фигури, със сигурност са зарадвали Дженингс. Но няма да му дадат покой. Неговата голяма цел ще продължи да бъде да изобличи президента на ФИФА Сеп Блатер. Швейцарецът е обсебил организацията толкова зловещо, че се готви за петия си шефски мандат, при положение че преди да стане номер 1 в света на футбола, цели 23 години бе в ролята на секретар.

 

Блатер е човекът, който комерсиализира футбола в глобален план. Превърна го в машина за печелене на пари, а по пътя си не се спираше пред нищо. Дори не се посвени да доведе до фалит компанията ISL – основния маркетингов партньор на ФИФА до 2001 г. И според Андрю Дженингс - фирмата, която служи за прокарване на корупционната схема по оста ФИФА – останалият свят.

 

Самият Дженингс е посветил две книги на скандалите в международната футболна федерация –„Фаул!” и „Омерта”. Ако искате да намерите любопитни факти за играта в двете творения на шотландския журналист, не си губете времето да ги купувате. Те са пълни с факти, препратки и записи от Азия, Африка и Латинска Америка по темата как Блатер, а преди него и предшественикът му Жоао Хавеланж, изграждат свят, в който няма място за честна игра. 

 

Припомняйки си случая с ISL, разследването оневини Блатер. Но съмненията върху честността на Хавеланж са налице и до днес. Бразилецът прави нежна революция във ФИФА още през 1974-а година, когато със съвсем открита агитация, придружена с подаръци, закупуване на самолетни билети и осигуряване на хотелски услуги, си завоюва нужното предимство срещу англичанина Стенли Роуз.

 

ФИФА има и реномето на организация, която служи за политически параван. Домакинствата на световни първенства в Южна Африка и Катар са само малка част от примерите за глобалното разрастване на печелившата финансова схема за Сеп Блатер и най-близките до него. В годините се помнят и странни резултати по време на световни първенства, облагодетелстващи силните за сметка на неудобните или слабите.

 

Това, което се случва благодарение на намесата от САЩ и предстоящото разследване е нещо, което едва ли самият шеф на ФИФА е вярвал, че ще се случи. Независимостта на управляваната от него структура бе станала толкова значима, че никога не бе правена данъчна или финансова проверка в централата в Швейцария. А членовете на Изпълкома и делегатите се радваха на лукса да пътуват навсякъде с кредитна карта в джоба, която няма лимит на похарчените дневни пари.

 

Досега, най-вече благодарение на публикациите на Андрю Дженингс, грозното лице на ФИФА бе сумирано в образите на Рикардо Тейшейра, Николас Леос и Иса Хаяту. Към тях ще бъдат добавени поне още 12 имена.

 

Интересно е и каква ще бъде реакцията от УЕФА. Не е тайна, че Мишел Платини е в хладни отношения със Сеп Блатер. На французина дори му беше хрумнала идеята за световно първенство с участието само на европейските нации и на най-силните от Южна Америка. Подобен ход тотално щеше да унищожи империята на Блатер.

 

Свалянето от власт на швейцареца от днес нататък ще се превърне в основна цел не само пред членовете от УЕФА, а и пред света. Въпросът е има ли някой достатъчно честен и неопетнен, който да поеме глобалното управление на футбола. Или невинното лице на играта отдавна е само маска за безчинствата, случващи се под напудрената повърхност на обещанията за феърплей и помощ към бедните и непросветените.