България изостава след Румъния заради политически причини, според Тимерманс

Видео: БГНЕС

 

„Следващият доклад на ЕК, дори да е неудобен, ще бъде изключително честен към правителствата на България и Румъния”, заяви в Русе първият зам.-председател на комисията Франс Тимерманс.

 

Той участва в граждански диалог заедно с президента Росен Плевнелиев и румънския правосъден министър Роберт Кацанчук. Тимерманс коментира, че България изостава след Румъния и това се дължи на политически причини. 

 

"България изгуби много време. Имах среща с министър-председателя и обсъждахме тези въпроси. Аз усетих ясна решителност от страна на българското правителство да навакса загубеното време, заяви еврокомисарят.

 

Той призна, че за всяка страна-членка е трудно да наложи върховенството на закона, което е "особено нещо", пише БГНЕС. 

 

Росен Плевнелиев от своя страна изрази позицията си, че смисълът на доклада не е ЕК да задава задачи на правителствата на България и Румъния. 

 

"Смисълът от реформата в правораздаването изобщо не е да задоволим Брюксел. Смисълът е българските и румънските граждани да видят, че системата на правораздаване раздава справедливост", каза държавният глава. Плевнелиев изрази увереността си, че държавите-членки скоро ще оценят усилията на България и Румъния по отношение на влизането им в Шенген. 

 

"Двете страни инвестираха огромни средства, за да могат да докажат с действията си по външни за ЕС граници своята ефективност, коректност и ако щете, солидарността си с нашите приятели и колеги от ЕС. Ние си вършим много добре по границата работата", заяви президентът.